Yüzde Egzama Belirtileri ve Tedavisi
Yüzde egzama, kabarcık ve kızarıklıkların çok fazla olduğu aynı zamanda cilt egzaması olarak da bilinen bir sağlık sorunudur. Egzama çeşitleri arasında en çok karşımıza çıkan türlerinden biridir. İsmini vücutta bulunduğu bölgeden alan hastalık dönemsel ataklar ve sakinlik şeklinde uzun sürebilmektedir. Bu neden yüzde egzama tanısı ve tedavisi için uzman doktor yardımı alınmalıdır.
Yüzde Egzama Nedir?
Özellikle yüz bölgesinde kabarcık, kaşıntı ve kızarıklığa neden olan bir cilt hastalığıdır. Diğer egzama türlerinde de olduğu gibi şikayetler bazı kişilerde farklılık gösterebilmektedir. Bebekler, çocuklar ve yetişkinler tüm yaş gruplarında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Saç derisinde bulunan seberoik dermatit ve kulak egzaması ile ilişkilendirilmektedir. Kişilerde kulaklarda ve saç derisinde egzama oluşumu zamanla yüz bölgesini de etkisi altına almaktadır. Yüz egzaması bulaşıcı değildir. Toplumda yüzde egzama sonucu görülen belirtiler korkuya neden olabilme ve temas ile bulaşabileceğini düşünmektedir. Bu nedenle yüz bölgesinde görünür şekilde egzaması olan kişiler diğer insanlarla iletişim kurmakta zorlanabilmektedir. Çocuklarda en sık görülen egzama çeşidi atopik dermatit ile yüz egzaması birbiriyle karıştırılabilmektedir. Yetişkinlerde de özellikle seberoik dermatit ile yüz egzaması aynı gibi görünse de farklıdır.
Yüz Egzaması Belirtileri Nelerdir?
Egzama hastalığı bireylerde cilt lezyonlarına neden olan bir rahatsızlıktır. Deri altından daha çok cildin dış tabakası yani görünen yüzeyini etkisi altına almaktadır. Egzama vücut genelinde görüldüğü bölgelerde ortak belirtilere sahiptir. Genel olarak kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar ve kuruluk bireylerde görülen belirtilerdir.
Yüzde görülen egzama belirtileri kişileri olumsuz etkilemektedir. Fiziki olarak yüz bölgesinde değişime uğrayan bireyler psikolojik olarak da zarar görmektedirler. Bu nedenle yüz egzaması belirtileri ortaya çıkınca ihmal edilmemelidir. Egzama sonucu kendini gösteren belirtiler bireyleri çok ciddi anlamda rahatız edebilmektedir.
Cilt hastalıkları başında gelen egzama belirtileri aynı zamanda tedavi için yol göstericidir. Kişilerde egzama çeşitleri içinde hangisi olduğuna uzman bir doktor muayenesi ile karar verilmelidir. Bütün egzamalarda belirtiler ortak olduğu için dermatitin türü doğru saptanmalıdır. Bu nedenle egzama belirtileri görülünce tedavinin doğru olması adına tıbbi destek alınmalıdır. Yüz egzaması belirtileri ortaya çıkınca kullanılan cilt bakım ürünleri gözden geçirilmelidir.
Yüz egzamasının en yaygın belirtisi bölgede kaşıntıların olmasıdır. Kaşıntıların beraberinde kızarıklık ve zamanla içi iltihap dolu kabarcıklar görülebilmektedir. Egzama cildin kurumasına ve hassaslaşmasına da neden olabilmektedir. Kuru ve hassas ciltlerde kolayca çatlamalar ve buna bağlı pullu döküntüler ortaya çıkmaktadır. Yüz bölgesinde bulunan cilt tabakası hassas bir dokuya sahiptir. Sürekli kaşıntı ve iltihap olması zamanla cilt renginde değişikliklere neden olabilmektedir.
Yüzde Egzama Görülmesi Nedenleri
Kişilerde yüz bölgesinde egzama belirtileri ortaya çıkınca bu oluşan kızarıklık ve lekelerin neden olduğunu anlamaya çalışırlar. Özellikle doktor muayenesi sonrası egzama tanısı bırakılan hastalar yüzde egzama neden olur? veya Yüz egzaması nasıl oluşur? gibi sorular içinde kendilerini bulabilirler. Egzama belirtileri gibi nedenleri de birçok farklı faktöre bağlıdır. Kişilerin yaşantısını çok büyük ölçüde olumsuz etkileyen yüz egzamasının başlıca nedenleri şunlardır:
- Genetik faktörler,
- Çevresel faktörler,
- İklim koşulları,
- Alerjenler,
- Tahriş edici kimyasallar,
- Cilt bariyerinin bozulması,
- Atopik dermatit,
- Seberoik dermatit.
Bebeklerde egzama genel olarak atopik dermatit olarak bilinse de yüz egzaması olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Egzama bebeklerin kollarında ve yüz bölgesinde yaygın olarak görülmektedir.
Saç derisi ve diplerinde görülen egzama ise seberoik dermatit olarak isimlendirilmektedir. Bu bölgede görülen egzama sadece saç dipleri değil aynı zamanda alın, ense, boyun, kulak kenarı ve yüzde de görülebilmektedir. Bu nedenle seberoik dermatitle de sıklıkla karıştırılabilmektedir. Bazen de seberoik dermatit ayrıca yüz egzamasına neden olmakta ve 2 egzama türü bireyde görülebilmektedir
Yüz için kullanılan cilt bakım ürünleri içeriği mutlaka temiz ve doğal olmalıdır. Bazı bireylerde cilt kremleri, serumları, nemlendiriciler, maskeler alerjik reaksiyon gösterebilmekte hatta cildi tahriş edebilmektedir.
Yüz bölgesi insan vücudunda en savunmasız bölgelerin başında gelmektedir. Mevsimsel geçişler yani havaların çok ısınıp çok fazla soğuması yüz egzaması için bir tehdittir. Havada yer alan alerjenler ve kimyasallar da aynı şekilde yüzde egzama oluşumunu tetikleyebilir.
Yüzde Egzama Tedavisi
Yüz bölgesinde egzama belirtileri ortaya çıkınca hızlıca uzman bir doktora başvurulmalıdır. Doktor kontrolü sonrasında belirlediği tedaviye uyulması gerekmektedir. Dermatologlar tarafından yüz egzaması tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:
- Nemlendiriciler,
- Steroid içeren krem ve ilaçlar,
- Antihistaminikler,
- Topikal kortikosteroidler,
- Fototerapi.
Yüz Egzaması Nasıl Geçer?
Egzama hastalığı bireyin cildinde ciddi değişikliklere neden olan bir problemdir. Tedavi süresi kişinin cilt yapısı ve hastalığın durumuna göre değişebilmektedir. Yüz bölgesinde görülen egzama 2 çeşittir. Bunlardan biri seberoik dermatit diğeri ise atopik dermatit hastalığıdır. Seberoik dermatitte genelde yağlı ciltlerde görülen saç ve yüz bölgesini etkileyen bir hastalıktır. Atopik dermatit ise genetik faktörlere bağlı gelişen bir durumdur. Her iki egzama türünde de hasta cilt bakımı konusunda dikkatli ve hassas davranmalıdır. Cilt bakımı ürünleri tercihinde hasta nemlendirici özellikte ürünleri satın almalıdır.
Egzama sorunu yaşayan hastalar kimyasal ürünlerden uzak durmalıdır. Özellikle sabunlar yüzdeki egzamanın yayılmasına neden olmakta ve tetikleyici madde görevi görmektedir. Ayrıca egzama ile mücadele eden bireyler peeling uygulamalarına bir süre ara vermelidir. Aksi durumlarda hastalarda egzama atakları sıklaşmakta ve cildine zarar vermektedir.
Egzamaya neden olan faktör doktor muayenesi esnasında doğru saptanmalıdır. Kişiler sanal ortamlarda ciltte çıkan kızarıklık ve kabarcıkları araştırıp kendileri çözüm bulma arayışına girebilmektedir. Evde yüz egzaması ile mücadelede doğal çözüm yolları bulunabilir. Ancak bu yola başvurmadan önce uzman doktorun vereceği karar ile hareket edilmelidir.
Egzama İçin Doğal Çözüm Yolları
- Sadece yüzde egzama değil vücudun neresinde olursa olsun aloe vera içeren ürünler tercih edilmelidir. Aloe veranın en önemli özelliği cilt üzerinde nemlendirici özellikte olmasıdır. Egzama şikayeti olan hastaların bu özellikte kremler veya cilt bakım ürünleri tercih etmesi egzama şikayetlerinin azalmasına yardımcı olacaktır.
- Lavanta yağı kızarıklığın ve kaşıntının geçmesinde kullanılan doğal bir üründür.
- Papatya suyu yüz egzaması tedavisinde kullanılan bir başka üründür. Kaşıntı, kızarıklık ve kuruluk için etki göstermektedir.
- Egzama ataklarında sarı kantaron yağı kullanımı tercih edilmektedir. Bu sayede hastalık çok ağrılı bir seviyeye ulaşmadan sakinleşmesine olanak sağlar.
- Hindistan cevizi yağı da cildin yumuşamasına ve yüzde egzama belirtilerinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
- Beyaz dut püresi yüzdeki kızarıklığı alır. Ayrıca içerisinde yer alan şeker dokusu sayesinde kişinin cildinin nemlenmesini sağlar.
Yukarıda yer alan yöntemlerin neredeyse tamamı diğer egzama çeşitleri için de çözüm olabilecek doğal çözümlerdir. Kişiler doktorların vermiş olduğu tedavi yanı sıra doğal yollarla egzama şikayetlerini azaltabilirler.
[…] Yüz egzaması, […]