Vulvar Egzama Nedir?
Vulvar egzama diğer adıyla rahim egzaması kadınlarda genital bölgede sıklıkla görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Kadınların dış cinsel organları olan özel bölgelerinde görülen hastalık mantar ile karıştırılabilmektedir. Bu bölge çok hassas yapıda olması nedeniyle vücuttaki diğer bölgelere kıyasla daha duyarlıdır. Bu nedenle egzama sorunu vulvar bölgede sık karşılaşılan bir durumdur.
Vulvar Egzama Nedir?
Rahim egzaması olarak da bilinen hastalık kadınlarda vulvar diye adlandırılan bölgede görülmektedir. Vulvar alanda vajina dış dudakları, klitoris, dış vajina organları yer almaktadır. Bu bölgede iltihap, kaşıntı, kızarıklık ve kuruluk şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda vajina dış kısmında hastalık zamanla yara ve iltihaplara neden olabilmektedir. Kabuklanmaya da neden olan hastalık kısa sürede vajina iç kısmında vajinal akıntı ve enfeksiyona dönüşme riskine sahiptir. Bazı hastalarda vajina dışında kalça aralarında da yayıldığı gözlenebilmektedir.
Vulvar egzamanın birçok çeşidi bulunmakta olup ciltte kalıcı zarar verme riski bulunan bir hastalıktır. Rahim egzaması çeşitleri şunlardır:
Rahim Egzaması Belirtileri
Egzamanın görüldüğü bölge olan vulvar alanda cilt hassasiyeti yüksektir. Kadın genital bölgesinde iltihaplanma yanı sıra ciddi semptomlara neden olabilmektedir. Kişiden kişiye belirtileri ve egzamanın şiddeti değişmekte olup yaşantıyı olumsuz etkilemektedir. Vulvar egzamada ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- İltihaplanma,
- Kaşıntı,
- Kabuklanma,
- Kızarıklık,
- Cilt rengi değişimi,
- Tahriş,
- Kabarcık,
- Yanma,
- Ağrı,
- Şişlik.
Vajina çevresinde yukarıda yer alan belirtileri fark etmeniz halinde önce jinekoloğa, sonrasında da dermatoloğa görünmeniz gerekmektedir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon veya mantar ile egzama sıklıkla karıştırılabilmektedir. Bu nedenle muayene sonrası konulacak tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde hızlıca çözüm bulabilirsiniz.
Vulvar Egzama Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda vulvar bölge cildin en hassas ve ince yapıya sahip alanlarından biridir. Cilt yapısı nedeniyle egzama ve diğer enfeksiyonlar kolayca bu alana yerleşebilmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemi güçlü ve aktif olan bireylerde daha kolay rahim egzaması görülebilmektedir. Atopik dermatite bağlı vulvar egzama bu tür hastalarda daha sık görülebilmektedir. Hem çevresel hem de genetik faktörler rahim egzamasının kolay bir şekilde bulaşmasına neden olmaktadır. Alerjen ve tahriş edici özellikteki maddeler de bölgede kolay egzamaya neden olan başlıca unsurlardır. Tetikleyiciler vulvar egzamada kişiden kişiye değişebilmektedir. Vulvar egzamanın olası nedenleri şunlardır:
- Sabun ve duş jelleri gibi kimyasallar,
- Vajinal salgı ve akıntılar,
- Cildin terlemesi,
- Lateks,
- Sıcak ve soğuk hava değişimleri,
- Stres,
- Koku ve parfüm içeren kozmetik ürünleri,
- Sürtünme,
- Naylon, sentetik ve yünlü iç çamaşırlar,
- Spermisitler ve kayganlaştırıcılar.
Vulvar Egzama Risk Faktörleri
- Ailede egzama geçmişi yani hastalık öyküsü olması,
- Mantar ve enfeksiyonlar,
- Hormonal değişiklikler,
- Cilt irritanları,
- Hassas ve alerjik cilt dokusu,
- Dar pantolon giymek,
- Duygusal stres.
Rahim Egzaması Tanı ve Tedavisi
Genital bölgede egzama belirtilerinin görülmesi halinde hemen kadın doğum uzmanına fiziki muayene olunması önerilmektedir. Yapılan muayenede ortaya çıkan belirtiler uzman tarafından gözle kontrol edilir. Ayrıca hastalığın cinsel yolla bulaşan bir virüs veya enfeksiyon olma ihtimali göz önünde bulundurulur. Bu nedenle vajinal akıntı ve iltihaplardan numune alınarak teste gönderilir. Bu esnada ailede egzama öyküsü varsa mutlaka sorularak kontrol edilmelidir. Hastaların son 3 ayda kullanmış oldukları ilaçlar ve alerji durumları yine kontrol edilmesi gereken önemli noktalardır. Çok gerekli görülmesi hallerinde bölgeden biyopsi örneği de alınabilmektedir. Tanı sürecinde doğru teşhis bırakılması oldukça önemlidir. Doğru ve hızlı teşhis sayesinde hastalar kolay bir şekilde tedavi olabilmektedir.
Vulvar egzama tedavisi hastada tanı bırakılınca başlayan süreçtir Egzamaya neden olan faktörler tespit edilince hızlı bir şekilde hastanın bu madde ve nesnelerden uzak durması isteniz. Rahim egzaması tedavisi kişide ortaya çıkan semptomlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak kullanılan tedavi yöntemleri ise şunlardır:
- Nemlendiriciler,
- Antifungal ilaçlar,
- Hijyen ve cilt bakımı,
- Kaşıntıyı hafifleten kem ve losyonlar,
- Topikal kortikosteroidler,
- Steroid olmayan anti-enflamatuar kremler,
- Antihistaminikler.
Vulvar Egzama Nasıl Önlenebilir?
Rahim egzamasında tedavi yanı sıra hastalar da önlemler alabilmektedir. Hastalığın tedavisinde kullanılan krem ve ilaçlar oldukça önemlidir. Ancak hastalığa yakalanmadan önce veya teşhisi sonrası bazı tedbirler alınabilmektedir. Bu sayede kişinin yaşamını büyük ölçüde olumsuz etkilemesinin önüne geçilmektedir. Rahim egzamasının oluşmasını önlemek amaçlı şunlara dikkat edilmelidir:
- Uygun cilt bakımı yapılması gerekir. Kullanılan cilt bakım ürünlerinin doğal olmasına özen gösterilmelidir. Bu sayede tahriş edici kimyasal içerikler ile bölgenin teması minimuma indirilmiş olur.
- Tetikleyici unsurlardan hastanın kaçınması önerilmektedir. Bölgeye sıklıkla temas eden kadın petleri, duş jelleri, iç çamaşır gibi birçok ürün seçiminde dikkatli olunmalıdır.
- Cinsel ilişkilerde dikkatli olunmalıdır. Özellikle ilişki esnasında bu tarz enfeksiyon durumu hastalar korunmalıdır. Aksi durumlarda ilişkiye giren bireylerde egzama direkt bulaşmasa da bölgede iltihaplanmalara neden olabilmektedir.
- Egzama çeşitleri içinde dermatite neden olan en önemli unsurların başında stres gelmektedir. Bu nedenle duygusal strese kolay yakalanan bireyler psikolojik destek almaktan kaçınmamalıdır.
[…] Erkek ve kadın genital egzama, […]