Varisli Egzama Nedir
Varisli egzama, Staz dermatit olarak da adlandırılan özellikle bacak bölgesinde görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Aynı zamanda bacak egzaması olarak da bilinmektedir. Bu egzama türü daha çok dolaşım sistemi ile ilgilidir. Bu nedenle varisli egzama tedavisinde genellikle toplardamar yetmezliği tedavisi de beraber uygulanmaktadır. Egzama çeşitleri arasında spesifik özellikte olan ve nadir görülen bir dermatit türüdür.
Varisli Egzama Nedir?
Bacak egzaması olarak da sıkça karşımıza çıkan varisli dermatit ciddi bir cilt hastalığıdır. Toplardamar yetmezliği hastalığı ile beraber görülmesi kişilerde dolaşım sisteminde de sorun olduğunu ortaya koymaktadır. Yani bu durum bireylerde dolaşım sisteminde ciddi problemler olabileceğinin de habercisidir.
Bacak bölgesinde kırmızı plak şeklinde görülen rahatsızlık beraberinde şiddetli kaşıntı olmaktadır. Staz dermatit genel olarak bacakların alt kısmında ilk olarak görülmeye başlar. Bu bölge yani bacak dışında farklı bölgelerde olması bacak egzaması olmayabileceğini işaret eder. Bacaklar ile beraberinde kollarda veya uyluk kesimlerinde egzama olması atopik dermatit olabileceğini gösterir. Zaten varisli egzamaya bacak egzaması ismi de bu nedenle bırakılmıştır. Sadece bacak bölgesinde görülmektedir. Vücudun farklı bölgelerinde egzamanın olması dolaşım sisteminde problem olmadığını da bizlere göstermektedir.
Bacak egzaması bazen atopik dermatit veya kontakt dermatit ile ilişkili olabilmektedir. Özellikle pansuman sonrası bacaklarda kontakt dermatit yani temas egzaması görülebilmektedir. Atopik egzama da aynı şekilde bebeklik döneminden itibaren kişilerde kollarda ve bacaklarda görülen bir egzama türüdür.
Bacak Egzaması Neden Olur?
Egzama çeşitleri arasında Gravitasyonel Egzama diye de isimlendirilen bacak egzaması genel olarak varislerle beraber ortaya çıkar. Bu nedenle varis egzaması olarak da isimlendirilen rahatsızlık toplardamar hastalıklarının neden olduğu bir problemdir. Kişilerde dolaşım sistemi rahatsızlıkları olması neticesinde kendini göstermektedir. Bacak egzaması kendini ilk olarak bölgede yer alan varisler ile gösterebilmektedir. Varis gün içerisinde çok fazla ayakta kalan bireylerde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Ancak ilerleyen yaşlarda da varis sorunu genel olarak görülebilmektedir. Varis egzaması ise varislerin olduğu bölgede doğal olarak kan basıncının artması ile ortaya çıkar. Kan basıncı artan bölgede deriyi zorlar ve derinin zorlanması neticesinde ciltte kızarıklık, kabarmalar görülmektedir. İlerleyen aşamalarda bölge tamamen tahriş olup kaşıntının da artmasına neden olmaktadır.
Varis Egzaması Belirtileri Nelerdir?
Bacak egzaması geceleri uyurken görülmeyen ancak gün içerisinde kendini gösteren bir hastalıktır. Özellikle bacakların alt kısmı ve bileklerde görülmektedir. Uyluk kısmı dediğimiz bölgede de nadiren de olsa görülebilmektedir. Varisli egzama cilt üzerinde varisle beraber en sık şu belirtiler ile kendini göstermektedir:
- Bacak ve ayak bileklerinde şişlik,
- Alt bacak kısmında varis,
- Bacak ve ayaklarda ağrı,
- Kaşıntı,
- Kızarıklık,
- Pullanma,
- Ciltte kuruluk.
Bacak egzaması tedavi edilmediği hallerde kronik ağrılara neden olabilmektedir. Ayrıca staz dermatit beraberinde toplardamar yetmezliği tedavisi de sıklıkla uygulanmaktadır.
Varisli Egzama Tedavisi Nasıldır?
Egzama çeşitleri arasında staz dermatit diğerlerinden farklı bir öneme sahiptir. Çünkü bacak egzaması tanısı bırakılan hastalarda genel olarak toplardamar yetmezliği teşhisi de bırakılmaktadır. Bu bireylerde tek başına egzama tedavisi yeterli olmayacaktır. Bu nedenle hastalara her 2 tedavi beraber uygulanabilmektedir.
Varisli egzama tedavisi mutlaka uzman doktor kontrolünde yapılmalıdır. Aksi durumlarda bölgede varisler geçici süreli geçse bile tekrar ortaya çıkacak ve dolaşım sistemi sorunları hastalarda görülmeye devam edecektir. Toplardamar yetmezliği tedavisi beraberinde hastalara bacak egzaması için uygulanabilecek tedavi yöntemleri şunlardır:
- Bölgenin nemli kalması adına özellikle kortizon içeren krem ve nemlendiriciler uygulanmalıdır.
- Varislerin azalması adına gün içerisinde destek çorapları giyilmesi önerilmektedir.
- Bacakların yüksek bir zeminde tutulması gerekmektedir.
- Antibiyotik ve antihistaminik ilaç tedavileri uygulanabilmektedir.
[…] Varisli egzama, […]