Blog

Göz Kapağı Egzaması Nedir?

tarafından in Egzama ve Çeşitleri Mayıs 22, 2024

Göz kapağı egzaması bazı egzama çeşitlerinin göz çevresinde oluşturduğu rahatsızlığa verilen isimdir. Palpebral egzama olarak da isimlendirilen hastalık oldukça yaygındır. Ciltte kuruluk, kaşıntı, kızarıklık ve renk değişimine neden olmaktadır. Göz kapaklarında egzama seberoik dermatit, atopik dermatit ve kontakt dermatite bağlı gelişebilir Bu nedenle göz kapağı egzamasının  oluşma nedenine bağlı olarak 3 çeşidi bulunmaktadır.

Göz Kapağı Egzaması Nedir?

Vücutta göz kapakları ve çevresinde sıklıkla görülen dermatit türüne verilen isim göz kapağı egzamasıdır.  Bölge genel olarak hassas bir yapıya sahip olduğu için çok kolay etkilenebilmektedir. Göz çevresinde egzama oluşumu diğer bölgelere göre daha kolay ve uzun süreli olabilmektedir. Egzamaya bağlı olarak göz çevresinde kızarıklık, pullanma, kepekli bir görünüm, kaşıntı, şişme ve renk değişikliği olabilmektedir.

Genel olarak vücutta diğer bölgelerde dermatit olması durumunda göz çevresinde egzama görülmektedir. İltihaplı bir yapıya sahip olması nedeniyle diğer egzama türlerine kıyasla daha şiddetli olabilmektedir. Tedavi edilmemesi hallerinde göz için de tehdit oluşturan bir rahatsızlıktır. Göz bölgesini etkileyen dermatit çeşitleri atopik dermatit, kontakt dermatit ve seberoik dermatit şeklindedir.

Atopik Dermatit

Egzamanın ana türü olarak da bilinen  atopik dermatit çocuklarda çok yaygındır. Göz çevresinde kuru ve kaşıntı olmasına neden olmaktadır. Beraberinde saman nezlesi ve astım gibi şikayetler de görülebilmektedir. Genetik, çevresel faktörler kaynaklı sıklıkla atopik dermatite neden olmaktadır. Göz çevresinde atopik dermatit olması halinde bazı göz hastalıklarına da neden olabilmektedir. Atopik Dermatit Nedir? konulu yazımızda tüm detayları bulabilirsiniz.

Kontakt Dermatit

Temas egzaması olarak da bilinen kontakt dermatit cildin hem iltihaplanmasına hem de tahriş olmasına neden olmaktadır. Alerjiyi tetikleyen bir durum karşısında genel olarak hassas cilde sahip bireylerde görülmektedir. Atopik dermatitten farkı ise diğer alerjik reaksiyonları beraberinde tetiklemez. Tedavi edilmediği durumlarda göz kapaklarında kalınlaşmaya neden olmaktadır. Kontakt dermatit gözlerde yanma, iltihap ve ağrı da yapabilmektedir. Detaylı bilgi için Kontakt Dermatit Nedir? başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Seberoik Dermatit

Seberoik dermatit genel olarak baş kısmında saç derisi olan bölgede bulunmaktadır. Ancak yaygın olarak beraberinde kulaklarda, kaş, yüz bölgesi ve göz çevresinde görülmektedir. Göz kapağı egzaması çeşitleri içinde en yaygın olanıdır. Toplumda %10’luk kesimde görülmektedir. Deri üzerinde sarımsı veya beyaz bir kabuk oluşmasına neden olmaktadır. Ciddi anlamda zarar vermese de bazen enfeksiyon oluşma riskini arttırmaktadır.

Göz Kapağı Egzaması Belirtileri

Göz çevresinde egzama görülmesi hallerinde bazı belirtiler ve semptomlar kolayca fark edilebilmektedir. Bunlar hem egzamanın türü hem de bireylerin cildine göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak yaygın olarak bireylerde göz çevresi egzamasında görülen belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Kızarıklık,
  • Kuruluk,
  • İltihaplanma,
  • Şişlik,
  • Renk değişikliği,
  • Kaşıntı,
  • Sarı veya beyaz renkte kabuklanmalar.

Göz Kapaklarında Egzama Neden Olur?

Göz çevresinde egzamaya neden olan 3 ana dermatiti yukarıda da sizler için açıklamıştık. Her 3 dermatit de göz kapağı çevresinde egzamaya farklı faktörlerden etkilenerek neden olmaktadır. Her göz kapağı egzamasına neden olan tetikleyiciler aşağıda tabloda verilmiştir.

ATOPİK DERMATİT SEBEROİK DERMATİT KONTAKT DERMATİT
Ter Kozmetik ürünler Stres
Kirlilik Şampuan Kuru ve soğuk hava
Stres Göz kremleri Kimyasallar
İklim şartları Havada yer alan tahriş ediciler Hormonal Değişiklikler
Alerjenler Lityum içeren ilaçlar

 

Göz Kapağı Egzaması Teşhisi ve Tedavisi

Göz çevresi ve kapaklarında egzama tanısı bırakılması adına öncelikle uzman bir doktora başvurulmalıdır. Ciltte başlayan şikayetler üzerine doktor kontrolünde ne sebeple olduğu tespit edilmelidir. Ortaya çıkış nedenine göre bazen kullanılan kozmetik ürünler bazen de tüketilen gıdalar kaynaklı olabilmektedir. Bu nedenle önce egzamaya neden olan madde veya nesne tespit edilmeli ve bireyin uzak durması konusunda uyarılmalıdır.

Göz kapağı çevresinde oluşan egzama tedavisinde kullanılan en yaygın yöntem kullanılan krem ve merhemlerdir. Gerekli görülmesi hallerinde hastalara ilaç takviyeleri de uygulanabilmektedir. Egzamaya neden olan havada yer alan alerjen, toz veya polen ise gözü korumak amaçlı özel gözlük kullanımı da tavsiye edilmektedir.

Göz Kapağındaki Egzamayı Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

  • Günlük nemlendirici kremler kullanılmalıdır.
  • Göz kapağına kaşıntı için kremler uygulanmalı, kaşımamak için özen gösterilmelidir.
  • Toz içeren alanlardan uzak durulmalı gerekirse özel gözlükler kullanılmalıdır.
  • Göz çevresinin temizliğine özen gösterilmelidir.
  • Makyaj malzemeleri oldukça az kullanılmalıdır.
  • Kimyasal olarak yoğun sabunlar tercih edilmemelidir.
  • Beslenme konusunda alerji yapabilecek gıdalardan uzak durulmalıdır.

 

 

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    × Whatsapp Hattı