Blog

Egzama Herpetikum Nedir?

by in Egzama ve Çeşitleri Mayıs 22, 2024

Egzama herpetikum, yaygın olarak çocuklarda görülen ve genel olarak HSV virüslerinin neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Herpes simpleks tip-1 ve 2 virüslerinin neden olduğu hastalık şiddetli semptomlara neden olabilmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Atopik ve seboreik dermatit rahatsızlığı olan hastaların egzama herpetikum geçirme riskleri daha fazladır.

Egzama Herpetikum Nedir?

Hastalık aynı zamanda Kaposi Variselliform olarak da bilinmektedir. Herpes simpleks virüslerinin egzama ile atak etmesi durumlarında rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Ateş ve kaşıntılı kabarcıklar şeklinde özellikle yüz ve boyun bölgelerinde görülmektedir.. Atopik dermatit geçmişi olan çocuklarda risk daha fazla olup bütün yaş gruplarında görülebilmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda hastalarda ciddi şikayetler ve artışlar görülmektedir. Atopik dermatite yakalanan bireylerde daha sık görülme nedeni HSV’ye karşı bağışıklıklarının azalmasıdır.

Egzama Herpetikum En Çok Kimlerde Görülür?

  • Egzama geçmişi olan çocuklar,
  • Şiddetli olup tedavi göremeyen egzama hastaları,
  • Antiviral protein eksikliği bulunan kişiler,
  • Antivirüs ümmin yanıtlarını destekleyen hücre eksikliği bulunan bireyler,
  • Cilt hastalığı bulunan hastalar,
  • Gıda, kimyasal ve havada bulunan tozlara karşı alerjisi bulunan hastalar,
  • 5 yaşından önce astım ve erken atopik dermatit geçmişi olan çocuklarda en sık görülmektedir.

Egzama Herpetikum Belirtileri

Hastalık virüsün ilk teması sonrası ortalama 5-12 gün kuluçka süresine sahiptir. İlk temas sonrası özellikle hastalarda yüz ve boyun bölgesinde içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklar görülmeye başlanılır. Bu semptomlar vücutta nadiren de olsa el ve kollarda da görülebilmektedir. Egzama belirtileri bazen 2 haftaya kadar ortaya çıkmamaktadır. Oluşan lezyonlar kaşıntılı ve ağrılıdır. Hastalarda egzama beraberinde bulaşan virüs aynı zamanda ateş ve halsizliğe de neden olabilmektedir. Rahatsızlık genel olarak 6 hafta içinde bitmekte olup oluşan izler geçmektedir. Cilt dışında da ciddi komplikasyonlar bazı hastalarda görülebilmektedir. Yüksek ateş ve halsizlik yanı sıra kendini iyi hissetmeme hali ve lenf bezlerinin şişmesi de olağan görülebilecek belirtiler arasındadır.

Egzama Herpetikum Teşhisi ve Tedavisi

Egzama çeşitleri arasında ayırıcı en önemli özelliği bulaşıcı olmasıdır. Diğer dermatit türlerinin hiç birinde yayılma veya temasla bulaşma söz konusu değildir. Ancak egzama herpetikum hastalarında bulunan herpes virüsleri bulaşıcı özelliktedir. Hatalığın teşhisi için uzaman doktora başvurulması gerekmektedir. Muayene sırasında atopik dermatit geçmişi olan hastaların durumu bildirmesi gerekir. Bu sayede yapılan testlerle kolay şekilde teşhisi bırakılabilmektedir.

Tedavi için hastalardaki belirti ve şikayetler iyi izlenmelidir. Doktorun kişide görmüş olduğu risk faktörlerine göre hafif ve ağır olarak ayırması mümkündür. Hafif olan hastalarda sadece ilaç tedavisi ile hastalık atlatılabilmektedir. Ancak ağır olan hastalarda bu durum biraz farklıdır. Hastanede yatırılan ağır herpetikum hastaları gerekli görülmesi halinde izolasyona tabi tutulabilmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

 

 

 

 

 

2 Comments
  1. […] sonrası herpes simpleks virüsüne maruz kalınca ciltte görülmektedir. Detaylı bilgi için Egzama Herpetikum Nedir? konulu makalemizi […]

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir