Egzama Çeşitleri Nelerdir?
Egzama çeşitleri genel olarak vücutta bulundukları bölgelere göre isimlendirilmektedirler. Bir cilt rahatsızlığı olan dermatit en sık olarak saç derisinde, yüz bölgesinde ve ellerde görülmektedir. Egzama farklı tiplerde ortaya çıkan bir rahatsızlık olması nedeniyle birçok dermatit türü bulunmaktadır. Bu nedenle egzama çeşitleri ve tedavi yöntemleri de değişkenlikler gösterebilmektedir.
Egzama Çeşitleri Nelerdir?
Her egzama türü, belirtileri ve tedavi yöntemleri oldukça farklıdır. Ortak payda içinde genel olarak kuru ciltler ve kaşıntı akla gelmektedir. Ancak egzama tedavisi ve teşhisi için bir uzman doktor tarafından yardım alınmalıdır. Aksi durumlarda egzamanın yayılması ve farklı dönemlerde nüksetmesi mümkündür. Bu nedenle egzama türünün hangisi olduğu tam ve doğru teşhis edilerek tanı bırakılmalıdır. Egzama çeşitleri şunlardır:
- Atopik egzama,
- Seboreik dermatit,
- Saç egzaması,
- Kontakt dermatit,
- Numüler dermatit,
- Dishidrotik egzama,
- Asteatotik egzama,
- El egzaması,
- Erkek ve kadın genital egzama,
- Vulvar egzama,
- Anüs egzaması,
- Yüz egzaması,
- Kulak egzaması,
- Varisli egzama,
- Bacak egzaması,
- Göz çevresinde egzama,
- Staz dermatit,
- Egzama herpetikum,
- Stres egzaması.
Egzama Türü Nasıl Belirlenir?
Dermatit tanısı nasıl bırakılır? sorusu sıklıkla merak edilen bir diğer konudur. Halk arasında daha çok internet ortamında araştırılan egzama için klinik bir muayene şattır. Bunun için ilk olarak başvurulması gereken uzman doktor cildiye bölümü olmalıdır. Gerekli görülmesi hallerinde alerji uzmanı bir doktor tarafından da kontrol edilmesi sağlıklı olacaktır.
Egzama teşhisi konulması için öncelikle hastanın hekim tarafından hasta geçmişi kontrol edilir. Diğer bir ifade ile hasta hikayesi incelenmiş olur. Akabinde hasta fiziksel olarak muayene edilir. Genel olarak dermatologlar tarafından muayene esnasında tanı bırakılır. Ancak bazı durumlarda cilt biyopsisi veya alerjen testleri de istenebilmektedir.
Egzama tanısı kesinlikle uzman bir doktor tarafından konulmalıdır. Çünkü tedavi süreci bırakılan tanı üzerinden takip edilmelidir. Egzama çeşitleri de göz önüne alınarak cilde uygun ilaçlar belirlenmelidir.
Egzama Tanı Yöntemleri Nelerdir?
- Anamnez: İlk olarak hasta öyküsü ele alınırken bu esnada mutlaka hastanın kullandığı kozmetik ürünler, sabun veya deterjanlar hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.
- Yama Testi: Egzama için neden olarak bir alerjen madde düşünülmesi halinde Yama testi uygulanmalıdır. Bu testte hastanın sırt bölgesine birden fazla alerjen içeren yamalar yapıştırılır. Bu yamalar 2-3 gün sonra vücuttan çıkarılır. Bu sayede bireyde izlenecek alerjik semptomlar incelenir.
- Deri Prick Testi(SPT): Bu test de alerjik hastalıkların birçoğunda kullanılan bir yöntemdir. Egzama tanısı için ön kolun iç yüzeyine alerjenler damlatılarak yapılmaktadır.
- Cilt Biyopsisi: Vücutta hastalığın olduğu bölgeden örnek numunelerin alındığı bir yöntemdir. Birçok hastalık tedavisinde biyopsiler tercih edilmektedir.
[…] Egzama türleri arasında çok karşılaşılmayan asteatotik dermatit yaşlı bireylerde görülmektedir. Yaşlı insanlarda daha sık görülmesinin nedeni kemiklerde görülen bir rahatsızlık olmasıdır. İlerleyen yaşlarda kemikler güçsüz kalınca kolay bir şekilde vücuda girebilmektedir. […]
[…] Egzama çeşitlerinden biri olan kontakt dermatit kendi içerisinde 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar tahriş edici ve alerjik kontakt egzama olarak isimlendirilmektedir. Ayrılma nedenleri bulaşan yani egzamaya neden olan madde veya nesnelerin farklı olmasıdır. Alerjik olan daha çok kisinin ortamda bulunan bir organizmaya alerjisi durumunda görülmektedir. Tahriş edici diğer adıyla irritan olan ise temas halinde ortaya çıkmaktadır. […]
[…] Egzama çeşitleri arasında staz dermatit diğerlerinden farklı bir öneme sahiptir. Çünkü bacak egzaması tanısı bırakılan hastalarda genel olarak toplardamar yetmezliği teşhisi de bırakılmaktadır. Bu bireylerde tek başına egzama tedavisi yeterli olmayacaktır. Bu nedenle hastalara her 2 tedavi beraber uygulanabilmektedir. […]
[…] Egzama çeşitleri arasında ayırıcı en önemli özelliği bulaşıcı olmasıdır. Diğer dermatit türlerinin hiç birinde yayılma veya temasla bulaşma söz konusu değildir. Ancak egzama herpetikum hastalarında bulunan herpes virüsleri bulaşıcı özelliktedir. Hatalığın teşhisi için uzaman doktora başvurulması gerekmektedir. Muayene sırasında atopik dermatit geçmişi olan hastaların durumu bildirmesi gerekir. Bu sayede yapılan testlerle kolay şekilde teşhisi bırakılabilmektedir. […]
[…] saç derisi ve yüz bölgesinde görülen ciddi bir cilt rahatsızlığıdır. En çok görülen egzama çeşitleri içinde yer almaktadır. Cildi kısa sürede olumsuz etkileyen hastalık bireylerde yaşam […]
[…] çok fazla olduğu aynı zamanda cilt egzaması olarak da bilinen bir sağlık sorunudur. Egzama çeşitleri arasında en çok karşımıza çıkan türlerinden biridir. İsmini vücutta bulunduğu bölgeden […]