Blog

Asteatotik Egzama Nedir?

by in Egzama ve Çeşitleri Mayıs 13, 2024

Asteatotik egzama en çok yaşlılarda görülen bir egzama türüdür. Egzama çeşitleri arasında sıklıkla görülen bir tür olmasa da son yıllarda artış gösteren bir rahatsızlıktır. Genel olarak vücutta kemik bulunan bölgelerde karşımıza çıkmaktadır. Bizler makalemizde sizlere asteatotik dermatitin nedenlerini, belirtilerini , vücutta görüldüğü bölgeleri ve önlenmesi adına neler yapılabileceğini açıklamaya çalışacağız.

Asteatotik Egzama Nedenleri ve Belirtileri

Egzama türleri arasında çok karşılaşılmayan asteatotik dermatit yaşlı bireylerde görülmektedir. Yaşlı insanlarda daha sık görülmesinin nedeni kemiklerde görülen bir rahatsızlık olmasıdır. İlerleyen yaşlarda kemikler güçsüz kalınca kolay bir şekilde vücuda girebilmektedir.

Bütün egzama türlerinde olduğu gibi en yaygın belirtileri kuru bir cilt yapısıdır. Özellikle asteatotik dermatite sahip ciltler çok sert ve pullu bir görüntüye sahiptir. Kaşıntı ve kızarıklıklar da yaygın olarak görülmektedir.

En çok nedenleri arasında tüketilen gıdalar, mevsim geçişleri, kullanılan kimyasallar ve stres gelmektedir. Belirli bir yaştan sonra tüketilen besinler konusunda dikkatli olunmalıdır. Özellikle yağlı ve asitli gıdalar yerine C vitamini içeren besinler ve sebzeler tercih edilmelidir.

Mevsim geçişleri asteatotik dermatit rahatsızlığı için büyük bir tehdittir. Özellikle soğuk havalarda ve kış aylarında yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle soğuk havalarda ve mevsimsel geçişlerde cildin çok fazla soğuğa maruz kalmaması gerekmektedir.

Bir diğer nedeni ise kullanılan kimyasal kozmetik ürünleridir. Banyoda kullanılan ürünlerin nemlendirici özellikte olmasına özen gösterilmelidir. Sabun gibi nemlendirici özelliği jellere oranla az olan ürünler egzamayı tetikleyebilmektedir.

En sık görülen bir diğer neden ise şüphesiz strestir. Bireyler çok fazla stres altında yaşamlarını sürdürmeleri halinde egzamanın bir çeşiti olan asteatotik egzama ile tanışabilmektedir.

Asteatoik Egzama Tedavisi

Egzamanın çeşitlerinden biri olan asteatotik dermatite yakalanmamak için kişisel bakım konusunda dikkatli olunmalıdır. Diğer birçok egzama türü gibi alerjen bir maddeye maruz kalınması sonucu görülmemektedir. Daha çok hava durumu ile alakalı gelişen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle hava şartları kuru bir ortamda yaşamanız hastalığa yakalanma riskinizi artıracaktır. Ayrıca aşırı soğuk ve kuru havanın yanında çok fazla duş alınması da önerilmemektedir. Aynı şekilde uzun süreli banyoda kalınması asteatotik dermatitin gelişme riskine davetiye çıkarabilmektedir.

Asteatotik Dermatit Nasıl Önlenebilir?

  • Öncelikle kuru havaya sahip bir ortamda çok fazla kalınmamalıdır.
  • Kış aylarında olabildiğince cilt soğuk ve kuru havalardan uzak tutulmalıdır.
  • Kaloriferli evlerde radyatör yanında oturulmamalı veya vücut yaslanmamalıdır. Yine aynı şekilde ateşten uzak durulmalıdır.
  • Banyo süresi konusunda dikkatli davranılmalıdır. İdeal banyo süresi 10-15 dakika olmalıdır. Ayrıca duş esnasında ılık su ile yıkanmaya dikkat edilmelidir. Sıcak su deride kaşıntı durumunu arttırabilmektedir.
  • Nemlendirici özelliği olan duş jelleri tercih edilmelidir. Sabun ve sert havlulardan uzak durulmalıdır.
  • Özellikle yaşadığınız evde odaların nemli olmasına dikkat edilmelidir. Odalarda havayı nemlendirecek su şişeleri ağzı açık bırakılmalıdır.

Asteatotik Egzama Tedavisi Nasıldır?

Alerjene bağlı bir egzama olmadığı için oral yolla bir ilaç tedavisi söz konusu değildir. Ancak uzman bir doktordan mutlaka yardım alınması gerekmektedir. Doktorlar tarafından önerilen nemlendirici özellikteki krem ve losyonları kullanmaya özen göstermeniz oldukça önemlidir.

Vücudun asteaotik dermatitte çok fazla sert nesnelere maruz kalmaması gerekmektedir. Bu nedenle daha çok yumuşak yapılı havlu ve bornozlar tercih edilmelidir. Aynı şekilde çok sert lifler ve keseler kullanılmamalıdır.

Tropikal steroidlerden faydalanılmalıdır. Özellikle banyo sonrası bütün vücuda nemlendiriciler sürülmelidir. Vücutta kemik olan bütün bölgeleri etkisi altına alabileceği için dikkatli davranılmalı ve birey her şeyden önce kendi cilt bakımı konusunda hassas olmalıdır.

 

2 Comments
  1. […] bulunduğu yere göre isimlendirilmişlerdir. Aynı zamanda alerjik dermatit, seberoik dermatit ve asteatotik dermatit de ortaya çıkma nedenlerine göre diğer 3 […]

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir