Blog

Stres Egzaması Nedir?

by in Egzama ve Çeşitleri Mayıs 22, 2024

Stres egzaması başka bir ifadeyle strese bağlı egzama kişilerde stresli oldukları dönemlerde ciltte görülen bir hastalık türüdür. Bireylerin sıkıntılı oldukları dönemlerde ciltlerinde kızarıklık ve kabarıklıklar görülebilmektedir. Çok fazla kaşıntıya neden olmakta ve kadınlarda daha sık karşılaşılmaktadır. Çünkü kadınlarda stresi içe atma eğilimi daha fazla görülen bir durumdur. Strese bağlı egzama nedir? Nasıl geçer? Tedavisi nasıl olmalıdır? gibi birçok sorunun cevabını yazımızda detaylı olarak bulabilirsiniz.

Stres Egzaması Nedir?

Nörodermatit olarak da bilinen rahatsızlık vücudun tamamında ortaya çıkabilmektedir. Son zamanlarda toplumda yaygın olarak görülen strese bağlı egzama özellikle anksiyete ve obsesif kompulsif gibi psikolojik rahatsızlığı olan bireylerde daha sık karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kadınlarda stresi içe atma eğilimi fazla olduğu için daha sık karşılaşılmaktadır. Sıkıntı içerisinde olan bireylerde stres hormonu artışına bağlı cilt üzerinde hastalıklar görülebilmektedir. Bu hastalıklar arasında en yaygın olanı stres egzamasıdır. Özellikle yüz, ense, el, kol ve bacaklarda görülen strese bağlı egzama tüm vücutta ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak kaşıntı ile başlayan hastalık ilerleyen aşamalarda kızarıklık ve deride döküntü şeklinde de görülebilmektedir.

Strese Bağlı Egzama Neden Olur?

Egzama çeşitleri arasında en sık karşımıza çıkan stres egzaması sıkıntı ve stres kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Psikolojik olarak kişilerde görülen rahatsızlığın en önemli nedeni şüphesiz strestir. Stres diğer egzama türlerinde de yer alan nedenlerden biridir. Ancak strese bağlı egzama görüle hastalarda ana neden olarak bilinmektedir. Alerjen, kimyasal veya kullanılan ürünlerden dolayı stres egzaması kişilerde görülmemektedir. Psikolojik olarak tedavi gören hastaların ciltlerinde oluşan değişiklikler sonucu doktora başvurmaları önerilmektedir. Bu sayede kişinin hastalık öyküsü dinlenerek kolay bir şekilde teşhis bırakılabilir.

Strese Bağlı Egzama Belirtileri

Cilt insan vücudunun tamamını kaplayan geniş bir dokudur. Bu nedenle yakalanılan bütün hastalıklarda cilt diğer organlar ile birlikte etkilenebilmektedir. Vücutta sadece fiziki rahatsızlıklar değil psikolojik olarak da görülen hastalıklar insan derisi ve cildini olumsuz etkileyebilmektedir.

Egzama genel olarak kaşıntı sorunun çok ciddi görüldüğü bir hastalıktır. Beraberinde kızarıklık, kabuklanma ve cilt döküntüleri kendini göstermektedir. Strese bağlı egzama görülen bireylerde de en önemli belirti kaşıntı sorunudur. Kaşıntı problemi zaman içerisinde çok artmakta ve karşı koyulamaz bir hale dönüşmektedir. Kaşıntı ile beraber bireylerde oluşan kabarık ve kızarmalar ciltte yaralara dönüşmektedir. Cilt üzerinde oluşan tahrişler kişilerde döküntülere neden olmaktadır.

Vücudun neredeyse tamamını etkisi altına alan stres egzaması el, yüz, kol, ense, sırt, göğüs ve bacaklarda daha sık görülmektedir. Diğer egzama çeşitlerinde de belirtiler aynı olduğu için bazen karıştırılabilmektedir. Kısaca stres egzaması belirtilerini şu şekilde sayabiliriz:

  • Saç diplerinde ağrı,
  • Ciltte kaşıntı ve kızarıklık,
  • İltihaplanmalar, kabarcıklar ve yaralar,
  • Saç derisinde kepeklenme, kabuklanma ve saç dökülmesi.

Stres Egzaması Tedavisi Nasıldır?

Strese bağlı egzama tedavisinde en önemli yöntem hastada stres kaynağının tespit edilmesidir. Egzamaya yakalanan hastalar stresi yaşamlarında minimum seviyeye indirmeleri halinde kolay bir şekilde hastalığı atlatabilmektedirler. Bu nedenle ilk olarak bireylerin yaşantılarını sıkıntısız bir şekilde sürdürmeleri önerilir. Gerekli görülmesi halinde dermatolog ile beraber psikolog yardımı da alınmalıdır.

Stres egzaması görülen hastalarda kaşıntı en yüksek seviyede görülen şikayettir. Kaşıntıya çare bulunmadığı durumlarda hastalarda cilt büyük yıkıma uğrayabilmektedir. Çok sık kaşıma sonrası bireylerde açık yaralar oluşabilmektedir. Bu nedenle kaşıntıyı en aza indirecek krem ve losyonlar tercih edilmelidir. Yine aynı şekilde saç derisinde strese bağlı egzama olması durumunda kullanılan şampuan konusunda hassas olunmalıdır. Şampuan harici losyon ve saç kremleri de kaşıntı sorunu ve kepek için önleyici tedbir olabilmektedir.

Stres kaynaklı egzama tedavisinde şu yöntemler sıklıkla kullanılmaktadır:

  • Nemlendiriciler,
  • Antihistaminik ve kortikosteroid krem ve ilaçlar,
  • Soğuk kompres,
  • Kapsaisin kremleri,
  • Fototerapi.

Strese Bağlı Egzamaya Ne İyi Gelir?

Diğer bir ifadeyle stres egzaması nasıl geçer? sorusu en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Kişilerde şiddetli kaşıntı ve diğer belirtiler görülmesi durumunda hızlıca nasıl kurtulabileceklerini merak etmektedirler. Bu nedenle strese bağlı egzama için ne yapılabilir diye araştırma yapmaktadırlar.

Öncelikle strese bağlı egzama görülen hastaların psikolojik olarak tedavi görmeyi kabul etmeleri gerekir. Bu sayede kişilerin kola bir şekilde hastalığı yenmesi sağlanır. Egzamadan önce strese çare bulunması tedavinin hızlı olmasına yardımcı olur.

Psikolojik tedavi ile beraber mutlaka egzamanın neden olduğu kaşıntıya da çözüm bulunmalıdır. Bireylerde istemsiz olarak aşırı görülen kaşınma şikayeti için özel kremler önerilmektedir. Tedavide kaşıntı sorunu azaldıkça hasta fiziksel ve psikolojik olarak rahatlama hissedecektir.

Vücutta aşırı kaşıntıya bağlı olarak açık yara ve kabarcıklar oluşması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu tarz hastalarda diğer ikincil hastalıkların görülme riski de artmaktadır. Stres egzamasının etkisi altına aldığı cilt bölgelerinde enfeksiyon , bakteri ve virüsler kolayca yayılabilmektedir. Bu duruma en iyi örnek egzama herpetikum hastalığıdır. Egzama herpetikum olan hastalar egzama sonrası herpes simpleks virüsüne maruz kalınca ciltte görülmektedir. Detaylı bilgi için Egzama Herpetikum Nedir? konulu makalemizi okuyabilirsiniz.

One Comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir