Blog

Kulak Egzaması Nedir?

by in Egzama ve Çeşitleri Mayıs 21, 2024

Kulak egzaması, vücutta görüldüğü bölge olan kulaktan adını alan bir dermatit türüdür. Vücut diğer egzama türlerinde de olduğu gibi farklı tepkiler verebilmektedir. Bağışıklık sisteminin bazı alerjen ve kimyasallara vermiş olduğu tepkiye kulak egzaması adı verilmektedir. Makalemizde kulak egzaması çeşitleri, belirtileri ve nedenlerini inceleyebilir tedavisi hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kulak Egzaması Nedir?

Dermatit olarak da isimlendirilen egzama vücudun birçok farklı bölgesinde görülebilmektedir. Özellikle kulak bölgesinde görülen pullu bir görünüme sahip kaşıntı ve döküntülerin olduğu cilt rahatsızlığına kulak egzaması adı verilmektedir. Kulağın iç veya dış kısmında görülebilen hastalığın birçok nedeni ve belirtisi olabilmektedir. Kaşıntı, kepek, pullanma ve kuruluk yanı sıra iltihap da görülebilmektedir. Ayrıca kulak arkası ve dış kısmında da belirtilere sıklıkla rastlanılmaktadır. Kulak dermatitinin diğer egzama çeşitleri ile iç içe girmiş bir bağlantısı bulunmaktadır. Atopik dermatit, seberoik dermatit gibi birçok egzama çeşidi aynı zamanda kulak egzamasının da çeşitleri arasında yer almaktadır.

Kulak Egzaması Çeşitleri Nelerdir?

Bulunduğu bölgeye göre ikiye ayrılan kulak egzamaları aynı zamanda ortaya çıkış nedenine göre de 3 gruba ayrılmaktadır. İç ve dış kulak egzaması bulunduğu yere göre isimlendirilmişlerdir. Aynı zamanda alerjik dermatit, seberoik dermatit ve asteatotik dermatit de ortaya çıkma nedenlerine göre diğer 3 çeşididir.

İç Kulak Egzaması

Kulak zarının hemen arkasında yer alan kulak kanalında görülen egzama türüdür. Kulak içi egzamanın belirtileri arasında işitme bozukluğu, çınlama, ağrı da yer almaktadır. Bir cilt rahatsızlığı olan egzama kulak içinde tedavi edilmediği durumlarda ağır bir kulak problemine de dönüşebilmektedir.

Dış Kulak Egzaması

Dış kulak yolu, kulak kepçesi, kulak memesi ve kulağın arka kısmında görülen cilt rahatsızlığıdır. Kaşıntı, ciltte kuruluk ve kızarıklık şeklinde ciltte görülebilmektedir. İlerlemesi durumunda yaralar iltihaplı olabilmektedir. Ağrılı bir şekilde de görülen egzama tekrarlaması halinde mutlaka alerjenlere bağlı olup olmadığı konusunda uzman desteği de alınmalıdır.

Alerjik Dermatit

Kulak bölgesinde bulunan egzamanın ortaya çıkış nedenlerine göre ilk akla gelen türü alerjik dermatittir.  Kulak bölgesinde alerjenlerin teması sonucu görülmektedir. Özellikle kullanılan sabun ve şampuanlar, cilt bakım ürünleri ve metaller neden olabilmektedir. Tahriş edici ve alerjen içerikli tüm nesneler egzamaya neden olabilmektedir.

Seberoik Dermatit

Ciltteki aşırı mantar üretimine bağlı olarak ortaya çıkan seberoik dermatitin en yaygın görüldüğü yerlerden biri de kulak bölgesidir. Genel olarak saç yani baş kısmında görülen bir egzama çeşidi olarak bilinse de kulak bölgesinde de oluşan bir dermatit türüdür.

Asteatotik Egzama

Özellikle hava değişimleri yani mevsimsel geçişlerde görülen bir egzama türüdür. Özellikle yüz ve kulak bölgesi soğuk havalarda korumasız kaldığı için bu bölgede kolay bir şekilde görülebilmektedir. Ayrıca yünlü giysiler ve diğer alerjenler de asteatotik egzamayı tetiklemekte ve artmasına neden olmaktadır.

Kulak Egzaması Neden Olmaktadır?

Bağışıklık durumu güçlü bireylerin alerjenlere karşı vermiş oldukları tepki sonucu kulaklarda egzama şikayeti görülmektedir. Her kişi için genel olarak alerjen kaynaklı olmayabilir. En sık kulak egzamasına neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şampuan ve sabun gibi cilt bakım ürünleri,
  • Parfümler ve losyonlar,
  • Stres,
  • Ani hava geçişleri,
  • Bakır, kobalt ve nikel gibi tahriş edici maddeler,
  • Alerjenler (deterjan vb.),
  • Bazı kumaş türleri,
  • Enfeksiyonlar,
  • Kulak deldirme işlemi ve takılan küpeler,
  • Kulak içinde oluşan kirler,
  • Genetik ve çevresel faktörler.

Kulak Egzaması Belirtileri Nelerdir?

Egzama rahatsızlığı her bireyde aynı hızda ilerlemeyebilmektedir. Bazı hastalarda hızlı bir şekilde kulak içi ve dışında ilerlerken bazı hastalarda ise yavaş yavaş ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak hastalarda egzama şikayetleri ile beraber kulak ile ilgili rahatsızlıklar da ortaya çıkabilmektedir. Kulak egzamasının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kulak içinde şiddetli kaşıntı,
  • Kızarıklık ve şişme,
  • Kulak içinde çınlama sesi duyulması,
  • Ağrı,
  • Kulak içi iltihaplanma,
  • Kulak üzerinde kabarcıkların sıklığı.

Kulak Egzamasında Ağrı Olur mu?

Egzama genel olarak  şiddetli kaşıntı, dökülme, kızarıklık ve kabarıklıklar gibi semptomların olduğu bir cilt problemidir. Ancak bazı durumlarda o bölgede şişlik ve ağrı da gözlemlenebilmektedir. Kulak egzamasında ağrının nedeni dermatit değildir. Aslında egzama sonrası oluşan bakteri ve enfeksiyonlar kulağı etkileyerek ağrı oluşmasına neden olmaktadır. Dolaylı olarak bu enfeksiyonlara da egzama neden olduğu için bu tarz hastalarda özellikle kulak içinde ağrılar olabilmektedir. Aksi durumlarda tek başına egzamaya vücutta ağrıya neden olmamaktadır.

Kulak Egzaması Tedavisi Nasıldır?

Egzama ile mücadelenin en etkili yolu doktora muayene olmaktır. Bu sayede yapılan testler neticesinde ilk olarak teşhis ve egzamaya neden olan madde veya alerjen ortaya çıkarılmaktadır. Özellikle tedavi süresince kullanılan ilaç ve kremler eşliğinde egzamaya neden olan alerjen, kimyasal veya madde de hayatınızdan çıkarılmalıdır. Böylelikle egzamanın hem yayılmasının hem de tekrarlanmasının önüne geçilmiş olacaktır. Genel olarak kulak egzaması tedavisi uzman doktor kontrolünde yazılan ilaç ve kremler ile yapılmalıdır. Doktorun beraberinde önerdiği uygulama ve cilt bakım ürünlerinin de kullanımına uyulması önemlidir.

Kulak Egzamasına Nasıl Geçer?

  • Cilt ile uyumlu nemlendiriciler kullanılmalıdır.
  • Shea yağı ve niacinamide içeren cilt bakım ürünleri tercih edilmelidir.
  • Özellikle kış aylarında soğuktan kulaklar korunmalıdır.
  • Banyoda ılık su ile yıkanıp sonrasında nemlendirici kullanmak faydalıdır.
  • Giysiler doğal içerikli deterjanlar ile yıkanıp iyice durulanmalıdır.
  • Egzama ne kadar da rahatsız etse mutlaka kaşıyıp tahriş etmekten kaçınılmalıdır.

 

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir