Blog

Kontakt Dermatit Nedir?

by in Egzama ve Çeşitleri Mayıs 14, 2024

Kontakt dermatit, bir kimyasal veya nesne ile temas sonucu yada alerjenlere maruz kalınması neticesinde ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Egzamanın çeşitlerinden biri olan kontakt dermatit temas egzaması olarak da bilinmektedir. Egzamanın çeşitleri arasında sıklıkla görülen türlerinden biridir. Bulaşıcı bir hastalık olmayan egzama kişinin o maddeye olan hassasiyeti ile alakalıdır. Bizler yazımızda kontakt dermatit çeşitlerini, neden oluştuğunu, belirtilerini ve tedavi sürecini sizlere açıklamaya çalışacağız.

Kontakt Dermatit Nedir?

Kişinin cildini tahriş eden bir madde ile teması halinde kontakt egzamaya yakalanması muhtemeldir. Bu madde veya organizmalara doğrudan temas dışında da alerjik reaksiyon kaynaklı görülebilmektedir. Ciltte kaşıntılı bir şekilde dökülmelere neden olmaktadır. Kozmetik ürünler, kokular, bitkiler, deterjanlar veya metaller gibi birçok madde ve nesne kontakt egzamaya neden olabilmektedir. Döküntü ve kaşıntılar sebebiyet veren maddeye sıklıkla temas edilmesi halinde günler içerisinde ortaya çıkmaktadır.

Kontakt dermatiti diğer egzama çeşitlerinden ayıran en önemli özellik tedavisinin kısa sürede netice vermesidir. Egzamaya neden olan madde veya bileşen bulunduktan sonra temasın kesilmesi ile tedavi başlar. Ortalama 2-4 hafta içinde ciltteki tahriş ve şikayetler yok olmaya başlar. Bütün egzama türlerinde olduğu gibi kontakt dermatit bebeklerden yetişkinlere bütün yaş gruplarında görülebilmektedir. Ancak bazı meslek grupları risk olarak yakalanmaya müsaittir. Kontakt dermatite yakalanma riski yüksek olan meslek sınıfları şunlardır:

  • Temizlikçiler,
  • Berber ve kuaförler,
  • Fabrika işçileri,
  • Çiçekçiler,
  • İnşaat işçileri,
  • Sağlık sektörü çalışanları.

Kontakt Dermatit Çeşitleri Nelerdir?

Egzama çeşitlerinden biri olan kontakt dermatit kendi içerisinde 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar tahriş edici ve alerjik kontakt egzama olarak isimlendirilmektedir. Ayrılma nedenleri bulaşan yani egzamaya neden olan madde veya nesnelerin farklı olmasıdır. Alerjik olan daha çok kisinin ortamda bulunan bir organizmaya alerjisi durumunda görülmektedir. Tahriş edici diğer adıyla irritan olan ise temas halinde ortaya çıkmaktadır.

Tahriş edici (İrritan) Kontakt Egzama

Kontak egzama çeşitleri arasında daha sık görülenidir. Yaygın olarak tahriş edici maddeler günlük yaşantıda kullanılmaktadır. Deterjan, sabun gibi sık tercih edilen temizlik ürünlerinden bulaşmaktadır. Egzama belirtileri cildi etkileyen madde veya nesle ile temastan hemen sonra birkaç gün içinde ortaya çıkıp yayılmaktadır. Çok hızlı bir şekilde cildi tahriş edip ağrılı ve kaşıntılı döküntülere neden olmaktadır.

Alerjik Kontakt Dermatit

Vücudun herhangi bir alerjene karşı reaksiyon göstermesi sonucu ortaya çıkmaktadır. En çok mücevher metalleri, koku ve kozmetik ürünler vasıtasıyla kişiye etki etmektedir. Ortalama 1 hafta içinde en geç kaşıntı ve ciltte döküntüler gözle görülecektir.

Kontakt Dermatit Neden Olur?

Cildi tahriş eden veya alerjik olarak reaksiyona girmesine neden olan bir maddeye maruz kalınması halinde kişilerde görülmektedir. Belirli meslek gruplarında sıklıkla görülebildiği gibi bazı maddeler de özellikle tahriş edici özelliğe sahiptir. Kontakt dermatite neden olan en yaygın maddeler şunlardır:

  • Temizlik malzemeleri,
  • Lastik eldivenler,
  • Nikel ve kobalt gibi metaller,
  • Kozmetik ürünleri,
  • Gübre ve pestisitler,
  • Saç bakım ürünleri,
  • Havada yer alan tozlar ve alerjenler.

Kontakt Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzamanın tüm çeşitlerinde fiziksel olarak gözle görülür semptomlar ortaya çıkmaktadır. Kompakt dermatit rahatsızlığında en yaygın görülen belirti ise kaşıntılı dökülme durumudur. Ciltte kaşıntılı dökülmeye eşlik eden diğer belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ciltte dökülme, kaşıntı, kuruma ve çatlama,
  • Cildin renginin kırmızdan koyu renge dönmesi,
  • Ciltte yanmalar ve şişme,
  • Cildin pul pul olması ve kabuklanmalar.

Kontakt Dermatit Tedavisi Nasıldır?

Diğer egzama çeşitlerinde de olduğu gibi ilk olarak uzman bir doktora başvurulmalıdır. Fiziki muayene sonrası özellikle teşhis için alerjik testler yapılabilmektedir. Bu sayede tahrişe neden olan madde bulunarak uygun tedavi yöntemi saptanabilecektir. Alerjen ve tahrişe neden olan madde ve nesnelerden uzak durmak en etkili yöntemdir. Ancak mevcut durumda oluşan kabartı, dökülme ve şişlikler için ise kremler tercih edilebilmektedir. Bu sayede ağrılı döküntü durumu kısa sürede sona erecektir. Ortalama 2-4 hafta içerisinde doğru tedavi ile tamamen rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür.

 

 

 

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir