Blog

Egzama Nasıl Görülür?

by in Egzama ve Çeşitleri Mayıs 13, 2024

Egzama nasıl görülür? sorusu dermatit tanısı bırakılan kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Egzamanın cilt üzerinde nasıl bir görüntü oluşturduğu da merak edilen bir farklı konudur. Günümüzde doktora başvurmadan internet üzerinde araştırma yaparak rahatsızlıklar hakkında fikir sahibi olmak isteyen kişi sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Bu nedenle egzama cilt üzerinde nasıl görülür? sorusunun cevabını sizler için cevapladık.

Dermatit Nedir?

Dermatit kelimesi cilt iltihaplanması ve buna bağlı ciltteki fiziksel değişimler için kullanılan bir tıbbi terimdir. Hastalık aynı zamanda egzama olarak da bilinmektedir. Egzama, Yunanca “Ekzein” kelimesinden gelen egzama kaynamak anlamına gelmektedir. Dermatit kuru bir cilt rahatsızlığı türüdür. Bulaşıcı olmayan egzama birçok diğer cilt hastalığından bu noktada ayrılmaktadır. Dermatit rahatsızlığının bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bu konuda sağlıklı bir şekilde ilerleme adına uzmana doktor kontrolleri gerekmektedir. Dünya genelinde artık en sık rastlanan cilt hastalıklarından biri olarak bilinmektedir. Özellikle erken çocuk yaşlarında sık görülmesi ve ilerleyen yaşlarda nüksetmesi egzamanın sık görülmesine neden olmaktadır. Ülkemizde de her 5 çocuktan 1 tanesi dermatit rahatsızlığına yakalanmaktadır. Yetişkinlerde de dermatit görülme sıklığı 10 kişiden 1 kişi olarak tespit edilmiştir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Egzama Nedir? başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Egzama Nasıl Görülür?

 

Hastalık cilt üzerinde zamanla net bir şekilde görülebilmektedir. Egzamanın belirtileri başlangıç seviyesindeyken kaşıntı ve pullanmadır. Zamanla ilerlediği aşamalarda kabuklanma ve kanamalar şeklinde de belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Dermatit veya egzama konusunda emin olabilmek adına cildimizi çok iyi tanımamız gerekir. Bu nedenle sağlıklı bir cilt ile egzamaya sahip bir cilt arasındaki farkı bilerek başlamamız önemlidir. Bu sayede kolay bir şekilde egzama ile mücadele edebiliriz. Cildimiz vücudumuzu enfeksiyon ve buna bağlı tahrişlerden koruyan bir katmandır. Deri üzerinde ince bir dış tabaka, ortada elastik bir tabaka ve en içte de yağlı bir tabaka yer almaktadır. Bütün katmanlarda cilt hücreleri, su ve yağlar yer almaktadır. Sağlıklı cilt hücreleri su ve yağlar ile doludur. Su ciltte oluşabilecek hasara karşı bir bariyer görevi görür. Yağlar ise cildin nemini korumasına yardımcı olur. Ayrıca vücut sıcaklığını da koruyan yağlar bakterilerin vücuda girmesini önler.

Egzama En Çok Nerelerde Görülür?

İnsan vücudunda egzama neredeyse bütün ciltte görülebilmektedir. Ancak en sık görülen bölgeler saç derisi, eller ve yüz bölgesidir. Dermatit genel olarak bu bölgelerde kızarıklık ve kaşıntı ile görülmeye başlar. İlerleyen dönemlerde kabuklanmalar ve çatlamalar görülür. Bu bölgelerde nasıl bir görüntü olduğu ve diğer mantar gibi hastalıklardan farklı kolayca görülebilmektedir. Egzamayı mantar gibi cilt hastalıklarından ayıran en önemli özelliği bulaşıcı olmamasıdır.

Saç Derisinde Egzama Görüntüsü

İnsan vücudunda egzamanın en çok ve en sık görüldüğü bölge şüphesiz saç derisidir. Bireyler gün içerisinde birden fazla saçlarını yıkamasına rağmen kaşıntı probleminin önüne geçememektedir. Sıklıkla beraberinde kepekler de görülse onlar ciltten dökülen pullanmalardır. Genel olarak kulak kenarları, ense bölgesi ve alın bölgesinde görülmektedir.

Yüzde Egzama Görüntüsü

Saç derisinden sonra en çok egzamanın görüldüğü kısım yüz bölgesidir. Özellikle saç bölgesi ile çok yakın olan yüzde kaşlar, burun kenarları ve sakal bölgesinde görülmektedir. Yüz bölgesinde de kızarıklıklar ve kırmızı küçük noktalar şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Ellerde Egzama Görüntüsü

Vücutta yine en sık görülen bölgelerden de biri ellerdir. Özellikle parmak aralarında görülen egzama el bölgesinde mantar ile çok karıştırılmaktadır.

Yukarıda saydığımız bu 3 bölge dışında da egzama görülmektedir. Bu nedenle dermatitin sadece bu 3 kısımda görülmesi söz konusu değildir. Hatta egzama türleri arasında erkek ve kadın genital bölge egzaması da yer almaktadır.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir