Blog

Egzama Nedir?

by in Egzama ve Çeşitleri Mayıs 11, 2024

Egzama bütün yaş gruplarında görülebilen inflamatuar bir kuru cilt hastalığıdır. Genel olarak saç ve yüz bölgesinde egzama görülmektedir. Tıbbi olarak dermatit da isimlendirilen egzama bulaşıcı değildir. Son yıllarda çok yaygın olarak görülen rahatsızlık bebeklerden yetişkinlere bütün yaş gruplarında karşılaşılmaktadır.

Egzama Neden Olur?

Dermatitin genel olarak nedeni kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Hastalık uyarana karşı vücudun vermiş olduğu cevaptır. Parfüm, deterjan veya saç boyası gibi kimyasallar olabilirken ayakkabı yada terlik gibi nesneler de kişilerde uyaran olabilmektedir. Aynı şekilde bazı bireyler hayvan veya bitkilere temas etmesi halinde dermatite yakalanabilmektedir. Bunlar dışında sıklıkla karşılaşılan bir diğer uyaran ise tüketilen yiyecekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca alerjik kaynaklı olabildiği gibi stres ve dolaşım sorunları da egzamaya neden olan diğer faktörlerdir.

Dermatit (Egzama) Çeşitleri Nelerdir?

Dünya genelinde ve ülkemizde her 10 kişiden birinde dermatit rahatsızlığı görülmektedir. Hastalığın oluşumuna veya bulunduğu bölgeye göre farklı isim ve tedavileri vardır. Bulaşıcı olmayan dermatitin birden fazla türü vücutta aynı bölgede görülebilmektedir. Egzamanın tam olarak türü ve teşhisi için uzmanlar tarafından destek alınmalıdır. Egzama türleri ise şunlardır:

  • Atopik dermatit,
  • Asteatotik dermatit,
  • Kontakt dermatit,
  • Kulak egzaması,
  • Yüz egzaması,
  • Saç egzaması,
  • Erkek ve kadın genital bölge egzaması,
  • El egzaması,
  • Dishidrotik dermatit,
  • Seboreik dermatit,
  • Numuler egzama,
  • Stres egzaması.

Egzama Tedavi Yöntemleri

Dermatit hastalığına yakalanan kişilerin ilk olarak akıllarına gelen sorular “Dermatit nasıl geçer? veya Kalıcı kesin bir çözüm var mıdır?” şeklindedir. Her rahatsızlıkta olduğu gibi ilk olarak hastalığa neden olan uyaran veya alerjen bulunmalıdır.  Uyaran madde veya etken bulunduktan sonra hemen yaşantıdan çıkarılmalıdır. Hastalığa ciddi oranda maruz kalan bölgeden kimyasallar uzak tutulmalıdır. Örnek verecek olursak saçtaki egzamalar için saç boyaları mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Boyun bölgesinde etkiliyse parfüm vb. kozmetik ürünler bölgeye çok temas ettirilmemelidir.

Genel olarak hastalığın belirtileri veya beraberinde görülen semptomları sıralayacak olursak şüphesiz ilk sırada kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklar gelmektedir. Özellikle kuru ciltlerde görülen hastalık ciltte kolay çatlamalara da neden olmaktadır. Cildi etkisi altına aldığı bölgede kabuklanma ve pullanma şeklinde dökülmeler de sıklıkla görülmektedir.

Genel olarak bir ilaç tedavisi olmamakla beraber vücutta görülen bölgelere göre şampuan, krem veya losyonlar tercih edilebilmektedir. Dermatologlar tarafından saç egzaması için şampuan veya losyonlar reçete edilmektedir. Vücutta bulunan diğer bölgeler için ise yaygın olarak kremler tavsiye edilmektedir.

Egzama Nasıl Geçer?

Vücut için basit bir hastalık gibi görünse de zamanla görülen semptomlar hastayı olumsuz etkilemektedir. İlk olarak kişinin alabileceği önlem vücudun nem dengesini sağlamak olmalıdır. Mevsimsel geçişlerde özellikle dermatit sıklıkla görülebilmektedir. Bu dönemlerde kuru cilde sahip olan kişiler ek olarak önlemler almalıdır. Kış aylarında çok kolay şekilde ciltte kuruluklar ve çatlamalar görülüyorsa dikkatli olunmalıdır. Ayrıca duş sonrası kullanılan sabun veya şampuan ciltte kuruluk yapıyorsa mutlaka banyo sonrası nemlendiriciler uygulanmalıdır. Vücut nem dengesi için bol miktarda su tüketilmesi gerekmektedir.

Uzman bir doktora muayene olduktan sonra tedavi için önerilerine titizlikle uyulmalıdır. Doktorun vermiş olduğu ürünler kullanılmalı ve gerekirse egzama diyeti de uygulanmalıdır.

Dermatit şikayeti olan kişilerin hayatlarında kimyasalları minimum seviyeye indirmesi gerekir. Özellikle tozlu yüzey ve zararlı kimyasallardan uzak durmaları oldukça önemlidir. Hastalığın yoğun olduğu bölgelerde temas çok az olmalıdır. Ne kadar zor olursa olsun bölgenin tahriş olmaması için kaşınmamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca stresten uzak bir yaşantı hastalığın kısa sürede atlatılması adına çok önemli bir husustur.

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir